Bringing an innovative oyster knife to life!

De realiteit van het ontwikkelen van een innovatief oestermes

In 2020, had ik een idee dat me niet losliet. Mijn verloofde en ik hadden net een project afgerond om medische gezichtsmaskers te produceren voor zorgpersoneel. Dit was tijdens de eerste lockdown en er waren enorme tekorten aan voorraden, waar ons "project" een oplossing voor wilde bieden door onderdelen met 3D-printing te maken. We coördineerden 180 verschillende mensen die onderdelen aan het printen waren en hadden zelfs een centraal montagecentrum. Het ging allemaal erg snel en het was intensief, maar we waren erg blij toen het voorbij was en de reguliere industrie het over kon nemen.

Dit project liet me het gevoel achter dat we echt bekwaam waren en dat we veel meer konden bereiken dan we dachten. Ik had zojuist de zesde verjaardag van mijn bedrijf Emergo Designs gevierd en vroeg me af wat mijn echte ambities waren. Toen kwam dat idee: een oestermes van titanium dat gedeeltelijk op een CNC-machine werd gemaakt en met de hand werd afgewerkt. Het zou vereisen dat ik een zeer dure CNC-freesmachine zou kopen en veel risico's zou nemen om zo'n product te ontwikkelen. Bijvoorbeeld, ik was geen verspaner (iemand die de machine bedient en programmeert). Maar met de ervaring van het medische gezichtsmaskerproject op zak, besloot ik ervoor te gaan.

Dat was het moment waarop ik in contact kwam met Impuls Zeeland, het innovatiefonds van de provincie Zeeland. Ze hadden een geweldig programma om circulaire productontwikkeling te stimuleren. Mijn nieuwe oestermes-concept paste daar goed in en na mijn presentatie kreeg Emergo Designs een voucher toegekend. Het kostte nog steeds al mijn spaargeld om de machine te kopen en te verschepen. Uiteindelijk heb ik een Syil X7-machine gekocht en deze arriveerde eind 2020.

2021

2021 was een vreemd jaar voor mij en stond helemaal in het teken van het testen van het concept van het titanium oestermes. Ik begon met aluminium en stapte toen over op titanium. Maar in februari "crashte" de machine. Een kleine fout zorgde ervoor dat de machine versnelde naar maximale snelheid en in het werkstuk dook. De machine was miraculeus in orde daarna, maar mijn vertrouwen was weg. Daarom verliep de overgang naar titanium erg traag en gingen deadline na deadline voorbij. Uiteindelijk hardde ik een mes en stuurde het naar Andre Linting van Oesterkrakers. Hij is een professionele oestersteker en hij zou testen of het mes standhield.

Dit titanium mes, waarin ik al mijn spaargeld en meer dan een jaar ontwikkeling had gestopt, brak na 300 oesters... Opnieuw was het een enorme tegenslag. Ik deed toen een heleboel tests met zowel stalen als titanium messen. Verhard, onverhard, verschillende geometrieën en verschillende samenstellingen. Het mes werd opnieuw naar Oesterkrakers gestuurd en deze keer was alles in orde. Het was tijd om me klaar te maken voor de lancering!

Het was tijdens deze 1,5 jaar durende ontwikkelingscyclus dat ik Virginia ontmoette, ook bekend als @lady_Oyster. Ze is een buitengewoon aardig persoon en schrijft zeer intelligente stukken over de oestercultuur. Niet alleen over het eten ervan, maar ook over duurzame oesterkweek en de mensen die deze prachtige schelpdieren kweken. En toen ze zichzelf in de hand stak tijdens het openen van oesters, bood ik haar het allereerste Hugo-mes aan.

Het is altijd spannend als maker om een mes te versturen, maar het wordt nog spannender als het wordt gereviewd. Gelukkig is Virginia dol op het mes en schreef ze een prachtig artikel. Ze beschrijft heel mooi het versterkende effect dat een speciaal mes heeft voor een product zo bijzonder als een oester. Zorg ervoor dat je haar blogpost hier leest!

De afgelopen week is geweldig voor me geweest: we noemden het "Launch-week" en het zat vol herinneringen. Hoogtepunten (het ontvangen van de beurs, het bestellen van de machine en het lezen van de review van Virginia) en dieptepunten (nog maar 63 euro over hebben omdat je alles aan de machine hebt uitgegeven en een klant die niet betaalt, de machine die crasht, het eerste titanium mes dat breekt). Maar ook het doorzoeken van jeugdfoto's om een foto van mij en mijn vader te vinden en me te realiseren waarom ik überhaupt oestermessen maak. Deze week en dit nieuwe product combineren mijn verleden, mijn reis en mijn ambities en ik zal keihard werken om er een succes van te maken.

Daarom ben ik zo blij om aan te kondigen dat mijn volledig titanium Hugo oestermes nu beschikbaar is om te bestellen.

Terug naar blog

Voorgestelde collectie