7 years of making custom oyster shuckers!

Emergo Designs maakt al 7 jaar custom oestermessen!

Op 7 april 2014 heb ik Emergo Designs officieel als bedrijf geregistreerd! Het waren 7 jaren van maken, leren van fouten en steeds dichter bij mijn doelen en dromen komen. Ik dacht dat het leuk zou zijn om een korte samenvatting te geven van het bedrijf en mijn reis.

Aan het begin van 2014 maakte ik messen en kwam ik op het idee voor een handgemaakt oestermes. Onze familie vist al meer dan 100 jaar op oesters en ik ben opgegroeid op het vissersvaartuig "Ye 123 Hugo Senior". Ik heb mijn zomervakanties doorgebracht met vissen en oesters kweken met mijn vader en ooms. Voor mij was het vrij logisch om mijn erfgoed (oesters) te combineren met mijn hobby's (messen maken) en mijn opleiding (engineering en design).

H.Bol & Zn. B.V. Oesterhandel is het familiebedrijf voor oesterkweek. Het is gevestigd in Yerseke, Nederland.

Al snel na de start van het bedrijf verhuisde ik naar onze oester verpakloods. Dit is een magische plek vlakbij het water met een prachtig uitzicht. Hier begon ik de eerste echte oestermessen voor klanten te maken en ontving ik de eerste bestellingen. Destijds werd 100% met de hand gemaakt en kostte het me ongeveer 20+ uur voor één mes. Een aantal van de uitzichten en het vroege proces zijn te zien in deze video:

Verhuizing van de werkplaats

Later verhuisde ik mijn werkplaats naar Goes toen mijn vrouw en ik gingen samenwonen. Het voelde erg goed en de nieuwe locatie werd gebruikt door verschillende makers en kunstenaars. Veel stof, gereedschap en inspiratie. Het was ook de eerste plek die echt "van mij" was. Dit betekende dat ik mijn gereedschap kon laten liggen en naar huis kon gaan zonder alles opnieuw te moeten organiseren. Machines konden in de beste positie worden geplaatst voor snelle en herhaalbare productie.

Een goed voorbeeld hiervan is dat ik vroeger één werkbank had met ruimte voor één machine. Dus als ik wilde slijpen, zette ik de slijpmachine neer. Als ik wilde boren, zette ik de boor op de tafel. Het voelde alsof ik meer bezig was met het opzetten van machines dan dat ik messen aan het maken was. In deze nieuwe werkplaats heb ik veel geleerd over de plaatsing van machines en het optimaliseren van het oestermes-maakproces. Een goed voorbeeld is deze video:

Het maken van een oestermes van Damascus staal

Nog een andere werkplaats en een nieuwe koers

In 2020 verhuisde ik opnieuw naar een nieuwe werkplaats. Dit maal in Vlissingen. De tweede werkplaats was gevestigd in een oud magazijn en we mochten het gebruiken totdat ze daar iets nieuws gingen bouwen. Dit was altijd een tweesnijdend zwaard voor mij. De huur was goedkoop en het was super dichtbij huis (2 minuten rijden), maar ik stak nooit veel geld in de werkplaats omdat we op korte termijn eruit gezet konden worden. Hierdoor waren de winters erg koud en de zomers erg warm.

Dus voor mijn nieuwe werkplaats huurde ik een ruimte met een vast contract. We hebben de muren en de vloer geverfd, stromend water en LED-verlichting toegevoegd en de machines zo geplaatst dat ik efficiënt oestermessen kan maken. Het was ook in deze werkplaats dat ik de Syil X7-20 epoxy granieten CNC-freesmachine ontving. Deze machine zou me in staat moeten stellen om nieuwe producten te ontwikkelen en het aantal messen dat ik kan maken te vergroten.

Waarom? Omdat ik een fulltime oestermessenmaker wil worden. Oesters zitten in mijn DNA en hoewel ik ze niet kweek zoals mijn neef en oom, wil ik me graag wijden aan dit prachtige product van de zee. Emergo Designs maakt al meer dan 7 jaar oestermessen en ik kan niet wachten om mijn unieke en elegante messen in de handen van meer mensen te krijgen.

Terug naar blog

Voorgestelde collectie